Spor Tırmanış Nedir? Ne değildir?

Merhaba! Sizinle önemli bulduğum ve  bu işe gönül vermek isteyen arkadaşların da mutlaka fikir edinmesi gerektiğini düşündüğüm bazı konulardan bahsetmek için buradayım. Çok ciddi bir başlangıç oldu öyle değil mi? Ben spor tırmanış ile nasıl tanıştım, siz nasıl tanışabilirsiniz? Konuşalım tartışalım.












Üniversiteye yeni başlamıştım. Okulun ilk haftası klüp tanıtım standları kurulmuş, öğrenciler tanıtım alanını çok da hevesli olmayan bir şekilde dolaşıyorlardı. Bir kaç stand gezdikten sonra, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dağcılık klübünün (OMÜDAK) bulunduğu yere geldim. Şimdi diyeceksiniz ki: "Tunç! Spor tırmanış dedin, şimdi dağcılık diyorsun."Evet, Omüdak dağcılık faaliyetlerine de katılırken, okul salonumuzda bulunan yapay duvar, spor tırmanış yapabilmemize olanak sağlıyor. Bu yazıyı spor tırmanış ağırlıklı tutacağımı burada belirterek Omüdak standında kalan maceramdan devam ediyorum. Standa geldim, inceledim, standın önüne dizilmiş tırmanış ekipmanlarnı, kurulmuş çadırları ,dağcılık malzemelerini görünce kayıt alma sürecine 1-0 başladıklarını rahatça söyleyebilirim. Bu görüntü, beni hiç konuşmadan etkilemişti, spor tırmanış duvarları olduğunu da öğrendikten sonra da hemen kayıt olmuştum. :)

Şimdi size gelelim,

Belki yaptığınız mevcut sporlardan sıkıldınız ve yeni bir adrenalin arıyorsunuz. Üniversite sınavı maratonundan yeni çıkmış da olabilirsiniz veya okul klübünüz spor tırmanış etkinlikleri düzenliyor olabilir. Bir arkadaşınızın önermesi ile kendinizi bir anda bir tırmanış salonunda bulmuş olabilirsiniz.
Spor tırmanış hakkında bir fikir sahibi olmanız için elimden geleni yapacağım.

Spor tırmanış nedir? Ne değildir?

Spor tırmanış çok eğlenceli, heyecanlı, belirli bir disiplin gerektiren, arkadaşlar ile yapıldığında tadına doyum olmayan bir spor dalıdır. Doğru ekipman ve düğümler kullanıldığında %100 güvenli olan bir aktivitedir. Spor tırmanış sadece salon aktivitesidir diye kısıtlamak olmaz.Önceden belirlenmiş ve boltlanmış kayalarda veya salon tırmanış duvarlarında, spor tırmanış faaliyeti gerçekleştirilebilir. Ekipmanları tanıtmadan önce nasıl tırmanılır? kiminle tırmanılır onları konuşalım.

1.Tırmanıcı (Climber)

Kendi kendini açıklıyor diye düşünüyorum :)

2.Emniyetçi (Belayer)

Emniyetçi, sizin canınızı emanet ettiğiniz kişidir. Tırmanıcının ayağı yerden kesildikten sonra duvardaki güvenliğini sağlar.Kısacası, tırmanıcıyı(sizi) korur, kollar, tırmanış süresince hareketlerinize ve komutlarınızdan başka hiçbir şey ile ilgilenmez, yeri geldiğinde beta( tüyo ) verir, yukarıdan emniyetli tırmanıyorsanız çaktırmadan sizi çeker hamlelerinizi kolaylaştırır.( Son belirttiğim gerçek bir antremanda olmaması gerekse de, ben karşılaştığım senaryoları paylaşıyorum :) )

Emniyetinizi alacak kişinin, emniyet almayı bildiğinden emin olmak isteyebilirsiniz.( Eee tabi doğal olarak can bu.)

Çok basit değil mi?

Tırmanış çeşitlerinden biraz bahsedelim olur mu?

Top-Rope - Üstten Emniyetli Tırmanış

Antreman yaptığınız duvarın boyu eğer üstten emniyetli tırmanış için uygunsa, tırmanacağınız duvarın üst kısmına uygun emniyet noktası açılır. İpin duvar tarafına tırmanıcı dışarıda kalan tarafına emniyetçi girer. Tırmanış, emniyetçinin ,tırmanıcı yükseldikçe, ipte oluşan boşluğu emniyet aleti yardımyla alması ile gerçekleşir.(Uygulamalı bir şekilde daha iyi anlayacaksınız.) 

Bouldering

Bouldering yerden fazla yükselmeden yapılan antreman çeşididir. Sadece toz torbası ve tırmanış ayakkabısı kullanılır. Belirli rotalar çalışılarak teknik, güç ve dayanıklılık geliştirilebilir. Her seviyedeki tırmanıcı için etkili bir antreman çeşididir. Yeni başlayanlar için şiddetle tavsiye ederim. Bouldering yaparken ayağınızın kayması veya dengenizi yitirmeniz halinde sizin yere inişinizi kolaylaştırıp güvenli hale getirmesi için 2 kişi çalışmak tavsiye edilir. (Back-up almak, Spot almak)




Lead Climbing - Lider Tırmanış

Lider tırmanış, tırmanıcının rotanın üzerinde bir emniyet noktasına ihtiyaç duymadan, yükseldikçe rotadaki ekspresler ile kendi güvenliğini sağlayarak tırmanmasıdır. Emniyetçi, tırmanıcının hamlelerini takip ederek gerektiğinde boş verir,(ip verir ki yukarı doğru çıkabilsin. boş vermek olarak da kullanılır.) bir düşme anında tırmanıcının düşüşünü kontrol altına almak için emniyet aleti ile hazır bekler.
Lider tırmanış, üstten emniyetli tırmanışa göre biraz daha tecrübe ve antreman gerektirir.


Peki biz hangilerini yapabiliriz?
Gittiğiniz salon, bulunduğunuz ortam ve size yol gösteren insanların doğrultusunda ilerleyebilirsiniz. Tabi gidip hop lider tırmanışla başlayın demiyorum. Tecrübe ve dayanıklılık düzenli antreman ile olur.


Tamam, klübe kayıt olduk.Salon üyeliğimizi aldık veya sadece okuyoruz bir fikrimiz olsun diye... Belirli ekipmanlar kullanılıyor mu? Bunlar nedir? Yorum yapıp bana soru sormaktan çekinmeyin lütfen.

Kullanacağımız ekipmanlar: 

Emniyet kemeri -Mutlaka olmalı!

Tırmanış kemeriniz, (eğer bouldering yapacaksanız gerekli değil) sizin olmazsa olmazınızdır. Tırmanmaya başlamadan önce mutlaka giyilmelidir.İster üstten emniyetli (Top-Rope) ister Lider (Lead) tırmanacak olun lütfen ipe girmeden, emniyet kemeriniz olmadan tırmanmayın!


Tırmanış Ayakkabılarınız - Tercihe bağlı fakat olursa iyi olur!

 Tırmanış ayakkabılarınız size kayada veya tırmanış yapacağınız duvarda ekstra tutuş ve performans sağlar. Tabanı sert kauçuktan yapılmış olup bastığınız tutamaklarda ayağınızın kaymasını önler. Güzel bir tırmanış ayakkabısı sıkıldığında ayağınızı sıkıca sarıp kavramalı, parmak uçlarınıza doğru daralmalı fakat dayanılmaz bir acı vermemelidir.

Tırmanış Kaskı -  Tercihe bağlı fakat olursa iyi olur!

 Eğer kaya veya buz tırmanışı yapmayı düşünüyorsanız ve hayatınıza değer veriyorsanız mutlaka kullanmanız gereken bir ekipmandır.
Kaskınız düşebilecek buz veya kaya parçalarına karşı sizi korur. Salon içinde antreman yapacaksanız kullanmanız şart değildir.(Yine tercih söz konusu takmayın demiyorum. İsteyen takar. )




 HMS ve Emniyet aleti - Mutlaka Olmalı!

 

Karabinalar ve emniyet aletleri (eğer bouldering yapacaksanız gerekli değil) hakkında ayrı bir yazı yazmayı planlıyorum. Burada sadece yeni başlayanların bir fikri olması için yazacağım. HMS ve Emniyet aleti emniyetçinizin, sizin emniyetinizi alırken kullandığı ekipmanlara denir. Top-rope veya lider tırmanış yapacaksanız mutlaka bir emniyetçinizin olması şart. (Tabii yine aynı şekilde hayatınıza değer veriyorsanız. Yoksa bakınız : Freesolo

 


Toz Torbası (Chalk Bag) - Tercihe bağlı fakat olursa iyi olur!


Toz diğer bir adıyla magnezyum karbonat, atletlerin, haltercilerin ellerine sürtünmeyi arttırması için sürdüğü maddedir. Eldeki kavramayı arttırır. Nemi ve teri azaltmada yardımcı olur. Toz kullanmadan da bir antreman yapabilirsiniz, bu kesinlikle bir tercih meselesi size kalmış.






Unutmayın! 

Spor tırmanış veya dağcılık hiç fark etmez. Her hangi bir spor dalında kendinizi geliştirmek,yaptığınız şeyden zevk almak istiyorsanız : 

  • Kendinize inanın! Başarabilirsiniz!

  • Düzenli antreman yapın, Antremanlara katılın

  • Soru sorun, öğrenmeye açık olun. 

  • Acele etmeyin, her şey bir anda gerçekleşmek zorunda değil.

  • Asla pes etmeyin!

    Aklınıza takılan bir şey varsa bana soru sorabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek üzere!

Yorumlar